وقتی صحبت از روانشناسی و رفتارشناسی کودک و نوجوان می شود هر کسی یک برداشتی از آن می کند. پدر و مادرها فکر می کنند که فرزندانی که نزد روانشناس می روند حتما مشکل روانی دارند و شاید دیوانه هستند.
این والدین فکر می کنند همه چی دان هستند و چون از کودک خود بزرگتر هستند پس همه چیز را بهتر از او می دانند بنابراین در هر موضوعی نظریه می دهند و راه حل دارند و نه اعتقادی به علم دارند و نه احتیاجی به آن.
شاید نیاز به گفتن نباشد که از نظر روانشناسی و رفتارشناسی کودک و نوجوان، این والدین بدترین تاثیر را در فرزندان خود می گذارند. تاثیر رفتار و گفتار آنها باعث نابودی آینده فرزندانشان خواهد شد.
در این مقاله، خلاصه ای از مقالاتی که تاکنون در زمینه روانشناسی و رفتارشناسی کودک و نوجوان در سایت www.bells.ir نوشته ام و یا ترجمه کرده ام را همراه با لینک آن صفحه نوشته ام. مرور مجدد آنها خالی از لطف نیست. پس لطفا همراه این مقاله باشید.
زمانی که دخترم کوچک بود و هنوز خواندن و نوشتن بلد نبود دنبال راهکاری بودن برای اینکه علاقه مند به مطالعه شود و راههای زیادی را آزمایش کردم ولی در نهایت به 11 راه عملی رسیدم که در مقاله کوتاه فرزندمان را عاشق مطالعه کنیم: 11 روش کاربردی برای افزایش فرهنگ مطالعه در کودکان آنها را به سادگی توضیح دادم و در مقاله رُمان های جذاب برای نوجوانان، 31 رُمان برتر که نوجوانان حتما باید بخوانند را معرفی کرده ام.
گاهی اوقات مجبور می شوید برای ترغیب کودک خود به مطالعه، حتی در حمام هم کتاب ببرید ولی چگونه؟ خبر خوش اینکه کتابهایی به نام کتاب حمام کودک وجود دارد که داخل آب هم خراب نمی شوند.
ولی خریدن کتاب به تنهایی کافی نیست. آیا شما با کودکتان حرف می زنید و بازی می کنید یا دائما سرتان توی گوشی موبایل است و چشمتان به تلویزیون؟ در مقاله با کودک خود صحبت کنید، کتاب بخوانید و آواز سر دهید از دید روانشناسی به این موضوع پرداخته شده است.
پس از مدتی، برای پیشرفت سریعتر فرزندم، دنبال راهی برای یادگیری بهتر او بودم که نتیجه را در سایت بلز با عنوان نوزادان چگونه یاد می گیرند به تفصیل توضح داده ام.
خب برای یادگیری کودک تلاش کردیم، اما برای خلاقیت او چه باید کرد؟ در مقاله تشویق خلاقیت در کودکان: 6 تا باید و 6 تا نباید به 12 راهکار ساده و شدنی اشاره کردم.
ما والدین حق نداریم هر حرفی که دلمان می خواهد به فرزندمان بگوییم و توجیه کنیم که چون والدین او هستیم پس اختیار روح و روان او را هم داریم. در مقاله 19 جمله ای که هرگز نباید به فرزندان خود بگویید، تعدادی از جملات آزار دهنده برای کودک را آورده ام که خواهش می کنم از گفتن آنها بپرهیزید.
راستی آیا می دانید چگونه می توانید فرزندی با چشمان آبی داشته باشید؟ اگر مشتاق هستید که بدانید پس مقاله چشم فرزند من چه رنگی خواهد شد: اثر ژنتیک یا محیط را هم مطالعه کنید.
در پرانتز بگویم زمانی که فرزندانم بدنیا آمدند نه اینترنت اینقدر پیشرفت کرده بود که با یک جستجوی کوچک همه خواسته هایت برآورده شود و نه کتب فراوانی برای انتخاب اسم فرزند پیدا می شد. البته من نام فرزندانم را با وسواس فراوان یاسمن و نسترن انتخاب کردم. در یکی از مقالاتم به معرفی زیباترین نام های ایرانی برای کودک، شامل 1066 نام فارسی، گیلکی، لری، ترکی پرداخته ام که مطالعه آنها خالی از لطف نیست.
قبل از سن 18 ماهگی به هیچ عنوان اجازه ندهید فرزندتان تلویزیون تماشا کند چون حداقل آسیبی که می بیند عدم توانایی در صحبت کردن است. نتیجه مطالعات روانشناسان را در مقاله سن مناسب کودک برای تماشای تلویزیون: 18 ماهگی به بعد است شرح داده ام. اگر به دور و اطراف خود توجه کنید، کودکانی را خواهید دید که دچاز اختلال گفتاری هستند و والدین آنها بدنبال ریشه های ارثی می گردند و مقصر دانستن قوم و خویش، ولی من پیشنهاد می کنم کودکتان را جلوی تلویزیون نگذارید تا مشکل حل شود.
آیا می دانستید رابطه پدر با فرزند، توانایی انجام معادلات ریاضی کودک را افزایش می دهد؟ جالب است که طبق این پژوهش رابطه خوب مادر و فرزندی در تقویت قدرت حل مسئله ریاضی کودکان تأثیرگذار نیست. آیا می دانید تفاوت پدر معمولی و پدر آگاه چیست؟ پدر معمولی بدنبال آسایش خانواده است و پدر آگاه بفکر آسایش همراه با آرامش برای خانواده است. ادامه مقاله را خودتان بخوانید.
یک سوال مهم: آیا شما کودکتان را از انجام کارها منع می کنید یا او آزاد است هر کاری را تجربه کند؟
کدام دسته از والدین بهتر هستند؟ آنهایی که کودکان را از انجام کارها منع می کنند یا آنهایی که کودک را آزاد می گذارند تا هر کاری را تجربه کنند؟ پاسخ این سوال را در لینک بالا بخوانید.
گمان نکنید کودک شما فقط پس از تولدش متوجه حرفهای شما می شود. نوزاد قبل از تولد و در رحم مادر نیز حرفهای دیگران را می شنود. بنابراین مراقب گفتار خود باشید چون جنین از هفته 18 بارداری صدای شما را می شنود.
بعضی از خانواده ها مخصوصا پدرها و پدربزرگها دوست دارند که فرزند متولد شده، پسر باشد چون می خواهند سلسله اشان ادامه پیدا کند ولی من بعنوان نویسنده این مقاله بخاطر داشتن 2 دختر همیشه خدا را شکر می کنم و به داشتن آنها افتخار می کنم.
نکته: مقایسه فرزندان ممنوع! چه این مقایسه توسط شما باشد چه توسط دیگران. گاهی اوقات ما با رفتارهای غیرکارشناسی و خودسرانه خود، باعث مشکلات روانی در کودک می شویم که وقتی بررسی می کنیم، تربیت غلط والدین نمایان می شود. 10 چالش روانی کودک را در این مورد بخوانید.
برای پدر و مادر نباید توالی فرزندان مهم باشد ولی ظاهرا برای فرزندان مهم است که فرزند وسط هستند یا اول یا آخر !! و بر اساس همین توالی، آینده آنها تغییر می کند.
وجود حداقل یک دختر در خانه باعث بوجود آمدن آرامش در خانواده می گردد. البته این موضوع در خانواده های چند فرزندی بیشتر نمایان می شود. مقاله داشتن خواهر باعث استحکام خانواده می شود را به همین منظور نوشته ام که دعوت می کنم آنرا بخوانید.
ما والدین موظف هستیم مهارتهایی را به کودک و نوجوان خود بیاموزیم از جمله نحوه استفاده از پول و نحوه پول درآوردن ، قابل اعتماد بودن و رازدار بودن.
کود ک باید آموزش ببیند که بد دهن بودن و فحش دادن باعث خورد شدن شخصیت او می شود. کودک شلخته هم برای خودش مشکل ایجاد می کند هم برای خانواده. در این دو مقاله، راههای ایجاد و جلوگیری از شلختگی و بددهنی کودک را شرح داده ایم.
کودکان باید یاد بگیرند به هرغریبه ای اعتماد نکنند. اگر کودک به دروغگویی عادت کند در نهایت، بدنامی منتظر او خواهد بود. البته نباید تربیت غلط والدین را در ایجاد کودک دروغگو نادیده گرفت. در داستانک مداد سیاه دزد و خیّر دو موقعیت یکسان که نتیجه متفاوت داشته است را در قالب یک داستان کوتاه آورده ام که جالب است آنرا بخوانید.
آیا می دانید که هیچ کس، حتی والدین کودک، حق ندارد بدون اجازه کودک، او را ببوسند چه برسد به لمس اندامهای خصوصی او؟ اگر نمی دانستید در مقاله بوسیدن لب کودک ممنوع! و مقاله بوسیدن و بغل کردن کودک، اول اجازه بگیرید بعد انجام دهید وهمچنین در نوشته لمس اندام خصوصی کودک ممنوع حتی برای پدر و مادر می توانید آنرا بخوانید.
آیا فکر می کنید که فرزندتان حرفی برای گفتن به شما ندارد؟ اگر چنین فکر می کنید پس دلنوشته یک کودک برای والدینش را بخوانید تا درد دل کودکان را هم بفهمید. اگر کودکتان بد غذاست، تقصیر او نیست مقصر والدین او هستند. دلیل این ادعا را در متن مقاله خوش غذا بودن بچه های ژاپنی، 100 راه غیر علمی والدین ایرانی به تفصیل نوشته ام.
در خاتمه اینکه تعریف سواد از نگاه سازمان جهانی یونسکو در جدیدترین آپدیت سال 2022 تغییر کرده است. این تعریف تمام محاسبات و دانسته های گذشته شما را زیر سوال می برد. در این تعریف فردی باسواد است که بتواند با استفاده از خواندهها و آموختههای خود، تغییری در زندگی خود ایجاد کند نه اینکه فقط بخواند و یاد بگیرد. در قسمتی از این مقاله آمده است که یک دکتر فقط 5% باسواد است.
تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل
با این مقاله تقریبا تمام مقالات موجود در سایت بلز به آدرس زیر را به اختصار معرفی کرده ام. امیدوارم والدین و علاقه مندان عزیز به حوزه روانشناسی و رفتارشناسی کودک و نوجوان با مطالعه این مقالات یاد بگیرند چگونه باید به دنیای کوچک و زیبای کودکان ورود کنند و آنها را درک کنند.
کودکان به این دنیا نیامده اند که خواسته های ما را برآورده کنند و راههایی که ما نتوانسته ایم برویم را بروند، بلکه آنها باید با پیگیری علایق خود، به موفقیت برسند و دنیای پیش روی خود را در دوران خودشان درک کنند و آنرا بسازند.
قبول کنید که دنیای فرزندان ما با دنیای ما متفاوت است. آنها نسل دنیای مجازی و اینترنت هستند. آنها محدودیتها را درک نمی کنند. هر چه بخواهند در اینترنت جستجو می کنند و هیچ فیلتری جلودار آنها نیست.
سعی کنید چتر بالای سر کودک و نوجوان خود باشید نه پوست تن او. کودکان نسل جدید تا قانع نشوند، انجام نمی دهند. پس با زورگویی راهی از پیش نمی برید. منطقی باشید و تفاوت نسلها را بپذیرید.
والدین کم سواد و بی سواد امروز، قربانیان کودکان نافرمان خود خواهند شد. پس تا می توانید مطالعه داشته باشید. مدارک دانشگاهی را کنار بگذارید، آنها متعلق به سالیان سال گذشته هستند. شما با علم یکسال قبل هم نمی توانید از فرزند خود جلوتر باشید چه برسد به اطلاعات 10 سال قبل.
هر کتابی ارزش مطالعه ندارد. کتابهای روانشناسی و رفتارشناسی کودک و نوجوان، خیلی به شما کمک خواهد کرد. فضای مجازی به همان اندازه که مضر است، مفید هم هست. اگر شما در فضای مجازی بدنبال عکس و فیلم و … بروید فرزندتان نیز احتمالا به آنها علاقه بیشتری نشان خواهد داد. بنابراین سعی کنید بصورت غیرمستقیم راه درست را هنگام حضور در فضای مجازی به او بیاموزید.
در خاتمه اینکه کودک شما به دستگیری شما نیاز دارد نه به مچگیری…
واقعأ با خوندن این مفاهیم دیگه نیازی به کتابهای دیگر نیست؛ممنون از وقتی که گذاشتین و این مطالب ارزشمند و اموزنده رو گرداوری کردید…
سلام
ممنون از شما که پیگیر مطالب سایت هستید.
موفق باشید