نوزاد، کودک، نوجوان

فرزندمان را عاشق مطالعه کنیم: 11 روش کاربردی برای افزایش فرهنگ مطالعه در کودکان

چگونه فرهنگ مطالعه کردن را وارد زندگی فرزند خود کنیم؟

اکنون بیش از هر زمان دیگری ، خواندن می تواند راهی عالی برای آرامش و قرار گرفتن کودکان در دنیایی متفاوت تر باشد ولی برای اینکه فرزندمان را عاشق مطالعه کنیم باید به نکاتی که در زیر آمده است توجه کنیم.

در اینجا 11 روش وجود دارد که والدین می توانند با استفاده از آنها، در ایجاد و حمایت از عشق کودک به مطالعه کمک کنند.

با وجود اینکه خواندن برای همه بچه ها مفید است ولی زمانی تاثیر گذارتر است که تبدیل به عادت خانوادگی شود. با مطالعه کردن مهارت های زبانی بچه ها رشد می کند. کتابها همچنین می توانند به والدین در آموزش ارزشهای مهم و درک رویدادهای دشوار در زندگی واقعی کمک کنند. آنها می توانند به تنهایی بخوانند ، یا شما می توانید آن را به یک عادت خانوادگی تبدیل کنید.

در اینجا نکاتی وجود دارد که می تواند عشق به مطالعه را در ذهن و رفتار فرزند شما ایجاد کند.

1- الگوی مطالعه فرزندانتان باشید

بچه ها از رفتار شما الگو می گیرند بنابراین اگر بچه ها شما را کتاب به دست و در حال مطالعه کردن ببینند ، به احتمال زیاد خودشان کتابی بر می دارند و با شما همراهی می کنند.

2- مطالعه قبل از خواب را فراموش نکنید

سعی کنید روز فرزندتان را با کیفیت و در کنار او به پایان برسانبد. خواندن با صدای بلند به بچه ها کمک می کند تا کلمات را در ذهن خود تجسم کنند. در حین خواندن کتاب در مورد داستان با هم صحبت کنید وسوالاتی مثل این بپرسید که “بنظر تو بعد از آن چه اتفاقی می افته؟”. اگر میخواهیم فرزندمان را عاشق مطالعه کنیم نباید خستگی خودمان را دلیلی برای همراهی نکردن با کودکمان بیاوریم.

بعضی شبها هم از فرزندتان که خواندن بلد است بخواهید برای شما کتاب بخواند که با اینکار هم او را تشویق به خواندن می کنید و هم باعث افزایش اعتماد به نفس و حس مهم بودن او می شوید.

3- کارت کتابخانه بگیرید

کتابخانه های عمومی در اکثر شهرهای کشور رایگان هستند و می توانید با مراجعه به آنها برای فرزندان خود کارت کتابخانه تهیه کنید و به فرزند خود این حس را منتقل کنید که عضو جامعه کتابخوانها شده است که حس بسیار انگیزاننده ای است.

بعضی از کتابخانه ها همچون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سراسر کشور دارای برنامه های خواندن با بازی و جوایز هستند تا بچه ها را در زمان تعطیلی مدرسه سرگرم و علاقه مند کنند. قصه گویی یکی از روشهای علاقه مند کردن کودک به مطالعه است که در کانون روی این موضوع تاکید زیادی وجود دارد.

4- کتابهایی که فرزندتان می خواند را شما هم بخوانید

با مطالعه کتابهایی که او می خواند علاوه بر اینکه علایق آنها را دنبال کنید که برای فرزندتان جالب است، باعث می شود مطالب مشترکی داشته باشید که در مورد آن با هم صحبت کنید.

5- مجازی بازی با کتاب

علیرغم اینکه فضای مجازی برای مطالعه کودکان زیاد مناسب نیست ولی برای تبادل کتاب و مطالعه کتابهای الکترونیکی قابل استفاده است.

6- مطالعه همه موضوعات خوب است

بگذارید بچه ها بدانند که خواندن صرف نظر از آنچه که به آن علاقه دارند بسیار عالی است.

خواندن کتابهای داستان، زندگی نامه، مجلات کودکان، کتاب های کمیک یا حتی خواندن کتاب آشپزی هم مفید است. داشتن اطلاعات در زمینه های مختلف می تواند در سنین بزرگتر به آنها در انتخاب رشته تحصیلی، رشته دانشگاهی، شغل، … کمک کند.

7- یک گوشه دنج برای مطالعه در منزل داشته باشید

 یک منطقه دنج و دوست داشتنی در خانه شما می تواند به “منطقه مطالعه” خانواده تبدیل شود.

فقط یک مبل، کوسن، چراغ مطالعه و یک میز دراور به آن اضافه کنید!

8- مطالعه با دوستان

یک باشگاه کتاب با دوستان می تواند راهی برای به اشتراک گذاشتن و آشنایی با دیدگاه های مختلف به کودکان بدهد. اگر دستورالعمل های بهداشت عمومی محلی اجازه می دهد، با رعایت پروتکل های بهداشتی، یک منطقه باز برای ملاقات فرزندتان با دوستانش با رعایت فاصله فیزیکی پیدا کنید. بچه ها می توانند در مورد یک کتاب ، شخصیت های مورد علاقه خود و یا اینکه چگونه فکر می کنند کتاب می تواند به گونه ای متفاوت به پایان برسد، صحبت کنند.

9- کتاب ها را در اطراف خود نگه دارید

اگر همیشه کتابی در دسترس باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که بچه ها کتابی را برداشته و بخوانند ، حتی برای چند دقیقه.

10- حتی برای سفرهای کوتاه مطلبی برای مطالعه به همراه داشته باشید

به عنوان مثال وقتی سوار تاکسی یا اتوبوس و یا مترو هستید و یا حتی منتظر ملاقات با پزشک،  کتاب همراه داشته باشید. کتابها به جای تبلت یا تلفن هوشمند گزینه بسیار خوبی هستند .

11- کتاب هدیه ای ماندگار

دوستان و خانواده می توانند برای تولد یا مراسمات به هم کتاب هدیه دهند. با درخواست از هدیه دهنده برای نوشتن پیامی درداخل جلد کتاب، آن را شخصی کنید. فرزند شما می تواند کتاب و پیام یک عزیز را برای سالهای آینده بعنوان یادگاری از سالهای قبل، گرامی بدارد.

نکته قابل توجه:

  پس از اینکه کودک خواندن را آموخت، باید در نظر داشته باشید برای اینکه فرزندمان را عاشق مطالعه کنیم باید بخاطر فرزندمان و همراه او مطالعه کنیم. ادامه خواندن با هم، ارتباطات قوی و پایداری را در دوران کودکی به ارمغان می آورد که درنوجوانی ما را بعنوان همزبان بیشتر درک خواهد کرد.

محمود حسنی زاده

Share
Published by
محمود حسنی زاده

Recent Posts

2 خاطره، 2 رفتار، 2 کودک، 2 درس انگیزشی

خاطرات انگیزشی زیادی را شنیدیم و دیدیم. این خاطرات هم انگیزشی هستند و هم آموزنده.…

2 سال ago

خصوصیات کودک باهوش از دید روانشناسی و رفتارشناسی | جدیدترین مقاله

اگر کودک باهوشی دارید به او اجازه دهید در چند رشته ورزشی و یا چند…

2 سال ago

یادگیری زبان دوم برای کودکان | جدیدتری نتایج تحقیقات

فراگیری زبان دوم در بیش از 99 درصد کودکان، زبان انگلیسی است و وقتی از…

2 سال ago

پدر و مادرم، من را که کودکشان بودم طلاق دادند

جدایی والدین تیر خلاصی است بر قلب و روح کودکان. یادمان باشد فرزند شما هر…

2 سال ago

روانشناسی و رفتارشناسی کودک و نوجوان | مجموعه مقالات

وقتی صحبت از روانشناسی و رفتارشناسی کودک و نوجوان می شود هر کسی یک برداشتی…

2 سال ago

مداد سیاه دزد و خیّر | 2 نوع رفتار با کودک و 2 نتیجه متفاوت

قصه ی مداد سیاه دزد و خیّر، جزو درسهای کوتاه ولی بسیار تاثیرگزار در حوزه…

2 سال ago